Secretul afacerilor de top

0

Am cunoscut, de-a lungul timpului, datorită job-ului, afaceri și oameni din diferite zone și diverse ramuri industriale. Peste tot am simțit necesitatea și dorința antreprenorilor de a face lucrurile mai bine, de a găsi liniștea unei afaceri puse pe o bază solida. Totodată, creșterea accelerată a economiei, lipsa personalului calificat, presează antreprenorii la investiții importante în eficientizarea proceselor.

 Aici intervine tehnologia, de la o simplă aplicație de gestionare a documentelor primare pâna la sisteme complexe de planificare a producției sau de gestionare a depozitelor asistat de comenzi vocale, tot mai mult în vremurile noastre, nevoia de tehnologie își spune cuvântul.

Deși, în multe cazuri, beneficiul nu este vizibil sau cuantificabil imediat, chiar și antreprenori mai puțin obișnuiți cu tehnologia mizează pe implementarea sistemelor informatice de ultimă generație pentru optimizarea activităților.

E drept că nici costurile nu sunt tocmai mici. Am întâlnit un om de afaceri care, uitându-se la serverul proaspăt achiziționat, ofta cu părere de rău: ”Costă cât un Ferrari dar este … doar o cutiuță cu câteva luminițe. Pff.. unde am ajuns!. ”. Însă tocmai succesul implementării acestora a dus la dezvoltarea exponențială a produselor și serviciilor din domeniul IT la nivel global.

Așadar, încet, încet, operațiuni din ce în ce mai complexe se automatizează, folosind din ce în ce mai puțin intervenția umană sau chiar deloc. Am fost în fabrici care reușesc să furnizeze capacități impresionante cu o planificare impecabilă a fluxului de producție datorită sistemelor informaționale, folosind utilaje complexe operate doar de o mână de oameni.

Au trecut aproximativ 250 de ani de la prima revoluție industrială și astăzi suntem martori la implementarea noii revoluții industriale 4.0 care aduce in prim plan idei și concepte din domeniul SF-ului: inteligență artificială, vehicule autonome, realitate augmentată,  producție prin adăugare de material (Print 3D), tehnologii care au un impact major în viața noastră de zi cu zi.

Prin dezvoltarea continuă a tehnologiei, momentul în care aplicaţia de pe telefonul mobil va sesiza, prin intermediul senzorilor, o problemă de sănătate şi va transmite informaţia doctorului (virtual), care va prescrie reţeta şi o va transfera farmaciei, care va „imprima” medicamentele şi le va livra pacientului prin intermediul unei drone, nu este departe. Toate tehnologiile menţionate în procesul descris mai sus sunt realizate sau în curs de realizare.

Coincidență sau nu, în același timp, mari companii din țări precum Finlanda, Olanda, Franța, Japonia promovează tot mai puternic în ultimul timp reducerea programului zilnic de lucru sau o săptămână cu doar patru zile lucrătoare, care ar confirma nevoia tot mai redusă de intervenție umană fără o scădere a productivității.

Se spune că trăim vremuri exponențiale, în care se avansează în salturi. Se mai spune și că singura constantă în aceste vremuri este schimbarea, idee de la care, mai mult ca sigur, nu facem excepție nici noi, oamenii.

Articol realizat de George Bumbac, Project Manager Plin Tech, companie care furnizează soluții integrate pentru urmărirea și gestionarea tuturor fazelor de supply chain: producție, logistică și distribuție, ca parte a grupului KFI, fondat în 1991 la Milano, leader în implementarea soluțiilor integrate pentru trasabilitatea și urmărirea tuturor fazelor supply chain.

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here