Cei mai bogaţi oameni ai lumii au suferit anul trecut de o diminuare a averilor lor, din cauza incertitudinilor geopolitice şi a pieţelor bursiere volatile, se menționează într-un raport publicat recent de UBS şi PwC.
Conform raportului menționat, averea miliardarilor din întreaga lume a scăzut anul trecut cu 388 miliarde dolari, până la 8.539 miliarde dolari.
Prima diminuare a averii din ultimul deceniu
„Averea miliardarilor a scăzut în 2018 pentru prima dată după 2008 din cauza factorilor geopolitici”, a declarat Josef Stadler, responsabil pentru persoanele ultra-înstărite UBS Global Wealth Management.
Cea mai afectată a fost China şi regiunea Asia-Pacific la nivel general. Astfel, averea netă a celor mai bogaţi chinezi a scăzut cu 12,8% în dolari pe fondul prăbuşirii pieţelor bursiere şi a unei monede locale mai slabe, în condiţiile în care în 2018 a doua mare economie a lumii a înregistrat cel mai slab ritm de creştere economică din ultimele trei decenii.
Potrivit raportului, numărul miliardarilor chinezi a scăzut cu 48 până la 325, însă chiar şi aşa gigantul asiatic a produs 56 de noi miliardari în 2018.
În SUA, numărul miliardarilor a crescut
În regiunea Asia-Pacific, numărul miliardarilor a scăzut cu 7,4% până la 753. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, averea miliardarilor a scăzut cu aproape 6,8% până la 2.400 miliarde dolari. În Germania, ţară care după SUA şi China are cei mai mulţi miliardari, numărul acestora a scăzut cu nouă până la 114 miliardari.
La nivel global, numărul miliardarilor a scăzut peste tot, exceptând SUA, unde la finele lui 2018 erau 89 de miliardari faţă de 80 la finele lui 2017.
„Acest raport scoate în evidenţă rezistenţa economiei americane”, a subliniat John Matthews, directorul diviziei de private wealth management la UBS în Statele Unite.
Raportul UBS/PwC, citat de Agerpres, mai arată că numărul femeilor miliardare a crescut cu 46% în ultimii cinci ani astfel că acum sunt 233 femei miliardare, în creştere faţă de 60 în 2013.
Pieţele bursiere şi-a revenit după scăderea înregistrată la finele lui 2018, dar cu toate acestea cele mai bogate familii rămân îngrijorate în legătură cu evoluţiile globale precum tensiunile comerciale şi Brexit până la populism şi schimbările climatice.