Horia Ciorcilă s-a născut în 25 mai 1963 în Cluj-Napoca, într-o familie de intelectuali clujeni. A urmat şcoala generală şi liceul la Nicolae Bălcescu, iar după aceea a studiat la Facultatea de Automatică din Cluj-Napoca.
După absolvirea facultăţii, Horia Ciorcilă se angajează inginer la RENEL, instituţie în care lucrează până în decembrie 1989. A pus bazele primului său business în domeniul comerţului cu electrocasnice chiar după căderea comunismului, iar în scurt timp a înfiinţat, alături de alți oameni de afaceri locali din zona Ardealului, compania Astral Telecom, care avea să devină una dintre cele mai mari reţele naţionale de televiziune prin cablu.
Drumul spre performanță
Cea mai mare afacere de care se leagă numele lui Horia Ciorcilă este însă Banca Transilvania (BT), care a devenit anul acesta cel mai mare grup financiar de pe piața locală, după preluarea Bancpost. Performanțele instituției i se datorează antreprenorului, care, pe lângă calitatea de membru fondator, ocupă și poziția de preşedinte al Băncii Transilvania. Bancherul clujean consideră că succesul Băncii Transilvania a fost determinat, pe lângă strategia abordată, de respectarea normelor eticii afacerilor.
Povestea Băncii Transilvania a început în 1993 cu 13 angajaţi şi o sucursală, în Cluj-Napoca. La început de drum, banca a fost orientată spre domeniul IMM şi a avut în vedere dezvoltarea afacerii în zona Cluj. Apoi s-a dedicat inclusiv retailului şi s-a extins în judeţele din Transilvania. În perioada 2003-2008 a deschis peste 500 de sedii în întreaga ţară, devenind una dintre instituţiile bancare cu o rețea extinsă de unităţi din România.
Totodată, în 2003, BT a devenit Grupul Financiar Banca Transilvania. Strategia de business BT se bucură de susţinerea unor acţionari internaţionali puternici, cum sunt BERD şi IFC – Banca Mondială.
În repetate rânduri, Banca Transilvania a fost deschizător de drumuri pe piaţa bancară, prin proiecte precum listarea la Bursa de Valori Bucureşti, în premieră pentru o bancă din România, în 1997. Totodată, este prima bancă din lume care, în 2010, a oferit serviciul de transfer de bani Western Union prin intermediul bancomatului, dar și prima bancă din ţară care a lansat în 2012 serviciul de transfer de bani Western Union prin Internet Banking, respectiv prin Mobile Banking. În perioada 2014-2018, banca a avut o serie de rezultate de excepție – cota de piață a crescut cu 4%, BT ajungând în 2016 pe locul 2 în România iar, același timp, anul acesta a marcat una dintre cele mai mari tranzacții din țară, preluând Bancpost.
La 30 septembrie, Grupul Financiar Banca Transilvania avea active totale de 76,6 miliarde lei, din care 64,7 miliarde lei BT individual, creditele nete reprezentând 50,2% din activele Grupului. Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost anul trecut de peste 1,2 miliarde de lei, din care banca a realizat 979 de milioane lei.
Material apărut în Top 100 antreprenori, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.