Afacerea MedLife a început în urmă cu 22 de ani cu două cabinete deschise la parterul unei case din zona Turda din București, după ce Mihaela Marcu, medic pediatru, renunță la jobul stabil pe care îl avea la o policlinică de stat. „Afacerea nu am început-o eu, ci mama, cu o investiție minimă“, povestește Mihai Marcu, CEO și președintele Consiliului de Administrație.
Pacienții erau dispuși să plătească pentru servicii medicale, iar cererea era așa de mare încât, în șase luni, a mai deschis două cabinete. În scurt timp Mihaela Marcu a deschis o clinică și un laborator de analize. Mihai Marcu s-a lăsat convins să se alăture afacerii familiei abia după opt ani, timp în care a fost bancher. Prima sa decizie la conducerea MedLife a fost una îndrăzneață, respectiv să își asume investiția într-o aripă din actuala clinică Grivița MedLife. A fost nevoie de un împrumut bancar pentru renovarea clădirii puternic distrusă. Mihai Marcu spune că au ipotecat toate bunurile ca să poată accesa împrumutul respectiv. Banii primiți de la bancă au fost direcționați pentru deschiderea unei clinici moderne, cu aparatură de ultimă generație. Decizia a fost definitorie pentru dezvoltarea companiei. Produse medicale diversificate de care puteai beneficia într-un singur loc. Aceasta a fost principala strategie de business, spune Mihai Marcu. „Nu exista lună în care să nu deschidem câte două cabinete”, povestește acesta. Dotarea cu aparatură de ultimă generație, care nu exista în România, a fost un alt pas important în dezvoltarea MedLife. Calitatea angajaților a fost, de asemenea, o prioritate pentru Mihai Marcu. Astăzi grupul are peste 6.300 de angajați. „Avem manageri și medici de calitate în România”, este de părere CEO-ul Medlife.
Listarea întărește poziția de lider
În 2016 compania s-a listat la Bursă, această operațiune fiind cotată drept cel mai mare succes realizat vreodată la Bursa de Valori București (BVB) de către o firmă privată, reușind să strângă de la investitori privați 230 de milioane de lei pentru un pachet de circa 44% din acțiuni. După această listare, familia Marcu a rămas acționar majoritar cu un pachet de 51% din acțiuni. Cu banii strânși pe Bursă, Mihai Marcu a ieșit la cumpărături. În toamna anului trecut compania a anunțat achiziția Polisano, un jucător din primii 10 în piața serviciilor medicale din România. Achiziția include o serie de patru clinici cu laboratoare proprii situate în București și Sibiu, un spital privat – Spitalul European Polisano din Sibiu – recunoscut ca fiind unul dintre cele mai moderne și mai performante unități spitalicești din România, un centru de fertilizare in vitro și cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Cu această achiziție, MedLife își întărește poziția de lider al pieței de servicii medicale private. Iar această preluare s-a resimțit în rezultatele financiare. În primul S1 din 2018 MedLife a raportat o cifră de afaceri de 400 de milioane de lei, cu 33% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, cel mai mare a avans a fost înregistrat de clinici, care au raportat o creștere de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, urmate de spitale, cu o creștere de 40%. Clasamentul continuă cu laboratoarele, farmaciile și divizia corporate. „Achiziția Polisano a adăugat valoare grupului, atât din punct de vedere strategic, cât și din cel al rentabilității. Mai mult decât atât, complexitatea cazurilor medicale rezolvate în spitalul Polisano, dar și echipa de medici specialiști, aduc un plus valoare sistemului nostru medical și susțin poziționarea noastră în zona de excelență medicală. Nu în ultimul rând, această achiziție a adus la nivelul grupului know-how privind activitatea medicala de radioterapie MedLife, devenind astfel singura companie integrată la nivel național care oferă aceste servicii”,a explicat Marcu. Achizițiile MedLife au continuat și în 2018 cu Ghencea Medical Center și Solomed Group. Într-un interviu acordat Business Review, Mihai Marcu a dezvăluit că intenționează să extindă business-ul în Ungaria și Serbia în următoarea perioadă. „Nu ne-am hotărât dacă intrarea în aceste piețe se va face printr-o preluare sau o investiție de la zero“, a explicat acesta.