Planuri de cucerire a Europei

0

În doar câțiva ani, Horațiu Țepeș a reușit să impună Bilka, brandul pe care l-a creat, ca lider al pieței românești de țiglă metalică. Apoi, compania fondată la Brașov a devenit cel mai mare producător de profil din Europa de Est.

Pasul următor este ușor de ghicit – antreprenorul își propune să facă din companie liderul pieței de acoperișuri din toată Europa. „Este o țintă pe termen lung și avem strategia și resursele necesare să ajungem acolo”, este convins Horațiu Țepeș. Până acum, toate planurile antreprenorului s-au realizat „la virgulă”, așa că are toate motivele să fie optimist.

Primele acoperișuri

Povestea BILKA își are punctul de plecare în anul 2004. Încă de pe băncile școlii, Țepeș se angajează la o companie slovacă. Învață repede tot ce se poate despre acoperișuri, realizează că piața românească este la început și observă multe nișe neexploatate. Așa că obține permisiunea patronului slovac să-și deschidă la Făgăraș o firmă care să se ocupe de distribuție.

Devine antreprenor, dar își păstrează jobul. Asta până în 2007, când compania pentru care lucra este vândută către Lindab. În acel moment alege să se concentreze pe propria afacere. Decizia s-a dovedit cât se poate de inspirată. În doar un singur an, antreprenorul își crește cifra de afaceri de nu mai puțin de zece ori.  Apoi, deși criza începe să se facă simțită, face următorul pas: producția. Investește aproximativ 400.000 de euro, o sumă mare pentru nivelul la care se afla atunci compania, într-o linie de producție și în alte utilaje.

Din momentul acestei investiții, BILKA a început să urce an de an în topul producătorilor de acoperișuri metalice. Deși compania a ajuns repede lider de piață, Horațiu Țepeș a continuat strategia, construind noi spații de producție și achiziționând utilaje de ultimă generație. A

Astfel, în urma unui plan de investiții de 10 milioane de euro, Țepeș a cumpărat și a utilat platforma Romlag, care a aparținut fabricii Rulmentul Brașov. Apoi, în urmă cu un an, cu 5,5 milioane euro, BILKA a achiziționat platforma Hidrome-canica 2 Brașov. Prin adăugarea noii suprafețe la cei 4,5 hectare, pe cât este întinsă în prezent fabrica BILKA, se ajunge la o suprafață totală de 14 hectare.

Planul total de investiții pentru această nouă etapă de dezvoltare se ridică la 20 milioane de euro, iar termenul de finalizare este anul 2020.

Rezultate de top

BILKA a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 394 milioane lei (86 milioane de euro), în creștere cu 45% față de 2016, când a înregistrat afaceri de 271 milioane lei. Într-un singur an, compania a produs şi a comercializat 57.000 de sisteme complete pentru acoperiș şi a ajuns la un consum de 80.000 de tone de oțel, fiind cel mai mare consumator de oțel prevopsit din estul Europei.

În 2018, cifra de afaceri a companiei a depășit pradul de 500 de milioane de lei (108 milioane de euro), în creștere cu 27% față de 2017. „Creşterea înregistrată este peste nivelul de creştere al pieţei ceea ce înseamnă că acoperișul Bilka continuă să ia din cota de piață a celorlalte branduri prezente pe piața din România și cele din proximitate. Creșterea înregistrată vine pe fondul unui consum ridicat, al investițiilor companiei din ultimii ani, al dezvoltării brandului pe o poziţie premium şi nu în ultimul rând pe creșterea exporturilor. Sunt elementele care stau la baza strategiei noastre de business și indicatorii de performanță pe care îi contorizăm permanent”, a declarat Horațiu Țepeș, CEO Bilka.

O altă bornă interesantă este atinsă la sfârșitul anului trecut – de la înființare, BILKA acoperise peste 250.000 de case. Toate aceste performanțe se pot explica cel mai bine prin nivelul investițiilor, care au ajuns deja la peste 40 milioane euro. Cum a reușit Horațiu Țepeș să aibă sute de angajați, să investească zeci de milioane de euro și să ajungă liderul pieței est-europene de țiglă metalică? Răspunsul este simplu: a făcut din business o pasiune. Petrece mult timp la birou și este întotdeauna conectat la afacerea pe care o conduce.

Investițiile și exportul – factorii de creștere în 2019

Compania și-a propus pentru anul în curs, o evoluție a afacerilor la peste 600 milioane lei, în creștere cu 20% față de nivelul raportat anul trecut. Estimările se bazează în special pe extindere și investiții.

Anul acesta, compania își continuă strategia de creștere prin investiții continue pe toate palierele de business. În prezent are în desfășurare un plan de investiții pentru dezvoltarea diviziei de produse cu destinație industrial. Acesta se ridică la 20 milioane de euro și are termen de finalizare 2020.

„Anul acesta continuăm planul de investiții pentru dezvoltarea diviziei de industrial, plan care ajunge la 20 milioane de euro și se desfășoară în perioada 2017-2020. În prezent suntem în plin proces de renovarea a spațiilor de producție achiziționate la finalul lui 2017 și în paralel înaintăm cu procedurile pentru achiziția de utilaje de producție necesare și creșterea echipei care va gestiona această divizie. În același timp continuăm investițiile pentru creșterea capacității de producție și a gamei de produse pentru divizia de rezidențial. Pentru această divizie, pentru 2019 avem un buget de investiții de 5 milioane de euro care va fi utilizat pentru achiziția de noi utilaje de producție, creșterea spațiului de producție și depozitare, dar și creșterea parcului auto. Vom continua strategia noastră de creștere prin investiții, totuși, anul acesta analizăm și ne gândim și la o posibilă achiziție de companii din domenii conexe domeniului nostru de activitate”, a precizat Horațiu Țepeș.

Exporturile în creștere cu 50%

Exporturile reprezintă o altă direcție importantă de creștere pentru companie. Anul trecut Bilka a exportat sisteme complete pentru acoperișuri în valoare de 11 milioane de euro, în creștere cu 50% față de anul trecut.

„Sunt piețe din Europa, în care putem ajunge lider de piață în următorii 5 ani. Potențialul de creștere pe care îl vedem la export și faptul că investițiile realizate în ultimii ani ne permit să fim competititivi în toată Europa, ne fac să accesăm tot mai multe piețe și să ne uităm și spre alte continente. Și anul acesta dezvoltarea de noi piețe de desfacere rămâne unul dintre obiectivele noastre principale, împreună cu consolidarea brandului în țările pe care deja suntem prezenți. Ne propunem pentru finalul anului menținerea creșterii afacerilor realizate din export de 50%”, a declarat Țepeș.

În 2018, BILKA și-a vândut produsele la nivelul întregii țări și la export, prin intermediul a peste 500 dealeri stabili. Produsele BILKA ajung la export în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda sau Ucraina.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here